Co warto wiedzieć na temat dzięciołów?

Rodzina dzięciołów to dwieście osiem gatunków ptaków. Większość z nich wyróżnia się sztywnym, podporowym ogonem, mocnymi i ostrymi dziobami dzięki, którym mogą kuć w drzewach, długim językiem zakończonym na końcach zadziorkami oraz szczupłą szyją. Ptaki z rodziny dzięciołów poruszają się niezwykle sprawnie pośród gałęzi i pni drzew. Kilka gatunków tych ptaków żyje także w Polsce.

Dzięcioł czarny to największym w naszym kraju przedstawiciel rodziny dzięciołów. Zamieszkuje on w całej Europie oraz na terenie Azji. Jego siedliskiem są największe obszary leśne na obu tych kontynentach. Ma jednolicie czarne upierzenie, które urozmaica czerwona „czapeczka” na głowie. Jego pokarmem są przede wszystkim wykuwane z próchniejących pni mrówki i chrząszcze. Jest samotnikiem, w pary dzięcioły czarne łączą się jedynie podczas godów. Samica składa od trzech do pięciu jaj w dużej dziupli pracowicie wykutej w grubym pniu drzewa na wysokości nawet kilkunastu metrów. Wysiadywaniem jaj zajmuje się zarówno samiczka, jak i samiec. Młode dzięciołki czarne przychodzą na świat po dwunastu dniach. Dziuplę opuszczają mniej więcej po trzech tygodniach od wyklucia.

Polskie lasy zamieszkuje także dzięcioł duży. Jest on wyjątkowo ładnie upierzony, Grzbiet, kuper i wierzch głowy ma czarny, część brzucha jest biała. Ma także białą plamę na skrzydłach. Na dolnej części brzucha znajduje się plama w bardzo intensywnym kolorze czerwonym. Samiczkę od samca odróżnia brak czerwonej plami na tylnej części głowy. Dzięcioł duży jest gatunkiem licznie występującym na terenie nie tylko Europy, ale także północnej Afryki i Azji. Zamieszkuje zarówno lasy liściaste, jak i iglaste. Zmniejszająca się powierzchnia lasów sprawiła, że dzięcioł duży przystosował się do życia w dużych ogrodach i parkach. Samica dzięcioła dużego składa od czterech do ośmiu jaj. Latem dzięcioł duży żywi się głównie kornikami wykuwanymi spod kory drzew. Zimą,a szczególnie podczas bardzo silnych mrozów, zmienia swoją dietę. Korniki zastępuje nasionami sosen i świerków. Aby je rozbić bardzo sprytnie mocuje je w szczelinach drzew.

Na świecie zamieszkują dzięcioły, które są o wiele większe od tych, które możemy spotkać w naszych lasach. Do największych należą: dzięcioł wielkodzioby, dzięcioł cesarski oraz mohun. Dzięcioł cesarski żyje na górskich terenach Meksyku. Osiąga on pięćdziesiąt pięć centymetrów długości. Tylko niewiele mniejszy jest mohun. Zamieszkuje on podmokłe i nizinne lasy na terytorium Wietnamu, Tajlandii, Chin, Indonezji i Malezji. Mohun żyje w rodzinnych grupach lub w parach. Spośród największych dzięciołów najmniejszy jest dzięcioł wielkodzioby. Różnica w długości ciała pomiędzy nim a dzięciołem cesarskim wynosi zaledwie pięć centymetrów. Dzięcioł wielkodzioby jest gatunkiem wyjątkowo rzadkim. Żyje przede wszystkim w dziewiczych lasach na terytorium Kuby. Podobno nieliczne osobniki były widziane w Stanach Zjednoczonych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *