Kilka słów o ptakach drapieżnych

Zwinne i szybkie ptaki drapieżne budzą podziw wielu ludzi. Są piękne, silne, a jednocześnie bezwzględne. Do tego gatunku należy między innymi widniejący na naszym godle orzeł.

Ptaki drapieżne zostały podzielone na sześć rodzin:

  • jastrzębiowate;
  • sokołowate;
  • kondory i sępy Nowego Świata;
  • rybołowy;

Wszystkie ptaki drapieżne mają dwie wspólne cechy: mocne szpony i zakrzywione bardzo silne dzioby. Większość z nich zabija swoje ofiary szponami, dziob służą im do rozszarpywania ciała ofiar. Czasem jednak zdarza się, że swoje ofiary dobijają jednym, silnym uderzeniem dzioba.

Ptaki drapieżne to gatunek bardzo różnorodny. Są wśród nich ptaki, które ważą zaledwie kilkadziesiąt gram, ale również i ważące kilkanaście kilogramów. Te, które są przedstawiciele rodziny sokołowatych i jastrzębiowatych mają wyjątkowo silnie rozwinięty zmysł wzroku. Nie bez przyczyny mówi się o osobach z doskonałym wzrokiem, że mają sokoli wzrok.

Do najbardziej charakterystycznych przedstawicieli rodziny sokołowatych należy sokół wędrowny. To bardzo sprawny łowca, który ma swój kodeks honorowy. Jeśli ofiara wymknie się z jego szponów, nigdy nie wznawia na nią ataku. Pożywieniem sokołów wędrownych są przede wszystkim średniej wielkości ptaki. Szybkość i zwinność tych ptaków człowiek doceniał od stuleci. Schwytane  były przez niego szkolone, a później wykorzystywane na polowaniach. Sokół nigdy nie poluje w pobliżu miejsca, w którym znajduje się jego gniazdo. Jeżeli w okolicy gniazda znajdą się jastrzębie, czy lisy sokół je odpędzi.

Sokół wędrowny był kiedyś ptakiem bardzo licznie zamieszkującym Europę. Ich populacja zaczęła jednak bardzo gwałtownie spadać w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy zaczęto bardzo powszechnie stosować DDT – silny środek owadobójczy. Ptaki te nie wyginęły całkowicie tylko dlatego, że DDT został wycofany z użycia. Na terenie Polski sokół wędrowny jest spotykany niezwykle rzadko.

Do rodziny jastrzębiowatych należą między innymi sępy, bieliki, jastrzębie i orły. Bieliki są największymi ptakami drapieżnymi, które żyją na kontynencie europejskim i w północnej Azji. Na terenie Polski gatunkowi temu grozi wyginięcie. Dlatego bielik został wpisany do Polskiej Czerwonej Księgi Ginących Kręgowców. Pożywieniem bielików najczęściej są małe ssaki, ryby i ptaki wodne. Swoje gniazda (potężne, nie ustępujące rozmiarami bocianim) budują na ziemi, skałach lub na drzewach. Zdarza się nawet, że zakładają je na niewielkich wysepkach, które są nie zamieszkałe przez lądowe drapieżniki.

Reprezentantem rodziny jest groźny orzeł przedni. To jego sylwetka widnieje w godłach wielu państw. Przywilej polowania na te ptaki przysługiwał jedynie królom. Jest to ptak bardzo silny, który może zabić nawet młode zwierzęta kopytne. Rozpiętość skrzydeł orła przedniego jest imponująca: waha się od stu dziewięćdziesięciu pięciu do dwustu centymetrów. W Polsce jest skrajnie zagrożony wyginięciem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *